Levering inden for 2-3 hverdage til Danmark.

Læs om hårsmykker og hårpynt

Læs mere om Smykkesmedjens hårsmykker og hårpynt

Hos Smykkesmedjen fremstiller jeg, Lena Blomgren, unikke og håndlavede smykker til håret. Dette er en smuk både at dekorere håret på og vise personlighed. Lad dit hår fortælle en historie, når det er pyntet med unikke smykker fra Smykkesmedjen. Du kan se hele kollektionen her.

Om hårsmykker og hårpynt

Hårsmykker eller hårpynt er en fælles betegnelse for mine forskellige hårsmykker, der blandt yderligere indbefatter hårspænder, hårbøjler, hårklemmer, hårelastikker og meget mere. Jeg fremstiller hårsmykkerne enten i metal eller i metal kombineret med perler. Hårsmykket kan være fremstillet i kobber, sølv 925, messing, bronze eller en kombination af dem alle.

Sølv 925 er altid et godt materiale til fremstilling af hårspænder, hårkamme med videre. Det har en tilpas hårdhed i metallet, så det kan holde faconen og tåle at blive taget af og på. Det gode hårsmykke skal både kunne favne design og funktionalitet, så det både er rart at have i håret og samtidig have et æstetisk udtryk, som kan være en forlængelse af din personlighed.

Kobber er et andet godt materiale at bruge til hårspænder og hårbøjler. Det skyldes, at kobber kan formes til flotte hårsmykker, der enten er helt glatte eller har et 'hamret' mønster, som kan give et flot farvespil i håret. Kobberhårsmykker er ganske specielle og ikke noget, der ses ofte. Det, synes jeg, er synd, og det er noget, som jeg har sat mig for at ville råde bod på.

Bronze og messing er ved at få en renæssance i smykkeindustrien, fordi mange efterspørger andre materialer end sølv eller 'bling-bling'.

Hårsmykker kan ses i mange afskygninger: Perler indflettet i håret, hårspænder med skyder, hårbøjler, hårkamme og hårelastikker. Du kan se hele Smykkesmedjens kollektion her.

Historien om hårsmykker

I oldtiden var hårsmykker ofte anvendt. Det var mest udbredt, at hårsmykkerne manifesterede sig i fine diademer, der blev fremstillet af ultratyndt guld kombineret med flotte blomster og blade. Disse blev sat i håret eller båret i opsatte parykker. I dag bruges guld faktisk slet ikke til hårsmykker, da materialet regnes for at være alt for blødt til hårsmykker.

Sølvhårsmykker blev anvendt meget før i tiden til både diademer med ædelsten og perler og til brudekroner. I senere tider brugte kvinderne ofte hårkamme, hårspænder, hårnåle og hårbøjler. Det kunne tage flere timer at opsætte håret i store og pompøse frisurer. Og når de fine damer så gik ud, havde de enten en kappe med hætte eller en hat på. Alt andet blev regnet for at være for 'løssluppent' og med manglende selvrespekt.

Det er først omkring det 20. århundrede, at man begyndte at have løsthængende hår. Det var faktisk først i forbindelse med kvindefrigørelsen i 1920’erne, at løsthængende hår blev udbredt, ellers var kvindernes hår altid opsat. I 1960’erne, i forbindelsen med flower-power-perioden, var det totalt bandlyst at have andet end perler og blomster i håret, og håret skulle absolut ikke være sat op med noget som helst.

Du kan se mine hårsmykker eller hårpynt her og blive inspireret til nye måder at sætte dit hår på.