Levering inden for 2-3 hverdage til Danmark.

Sådan borer du hul/huller i sten

Hvordan borer du huller i sten eller fossiler til smykker.

At bore huller i sten eller fossiler til smykker er ikke så svært, hvis du har de rette værktøjer og god tålmodighed. Her kan du se og læse hvordan du kan borer huller i sten.

Mine vigtigste råd er: Et godt diamantbor, vandkøling og god tid. Husk hastværk er lastværk. Pas godt på dine øjne og fingre.

For at bore hul i en sten skal du bruge:

-          Søjleboremaskine eller en dremel/proxxon eller anden elektrisk håndboremaskine

søjleboremaskine bore huller i sten     Dremmel til at bore huller i sten

-          Diamantbor

-          Skruetvinge med gummikæber til, at holde stenen fast med

-          En skål  / vandfad

-          Koldt vand                                       

-          Sikkerhedsbriller

-          MASSER af tid og tålmodighed

-          Og en sten (selvfølgelig)

udstyr til at bore huller i sten

 

Min fremgangsmåde eller metode til at bore hul i sten eller fossiler til smykker er:

  1. Check stenen eller fossilet grundigt for, at se om du kan bore i den. Det vil være en skam, at bruge en masse tid på, at bore i en sten eller et fossil, hvorefter det går i stykker. Det sker dog fra tid til anden for os alle, så fortvivl ikke – men prøv i stedet for igen. Evt. kan du jo finde en anden sten til, at forsøge på først, så du ikke ødelægger den rigtige – hvis du usikker og aldrig har prøvet det før.
  2. Monter stenen / fossilet forsigtigt i en skruetvinge. Pas på ikke, at ridse stenen. På billederne ser du at jeg holder sten i hånden, det gør jeg kun fordi jeg har gjort det rigtig mange gange. Jeg anbefaler ikke at du gør det samme, du kan let bore i dine fingre, hvis boret smutter, så brug en skruetvinge.
  3. Læg sten og skruetvinge i et vandfad, så det ligger stabilt og fast. Det er meget vigtigt, at stenen HELE tiden er dækket af vand. Brug bare masser af koldt vand, jo mere jo bedre. Vandet bruges til, at køle sten og diamantboret med og for dermed at undgå, at dit dyrt købte diamantbor brænder sammen. Koldt vand forlænger altså borets levetid.  Det er igen godt, at arbejde i et rum med tilgang til vand samt vandløb i gulvet.
  4. Dremmel bore hul i sten   Hvis du har en sikker hånd og det kun er et enkelt hul der skal bores, så synes jeg at en dremel er nemmest og hurtigst.   
  5. bore hul i sten søjleboremaskine   Skal jeg bore flere huller, så bruger jeg en søjleboremaskine. Fordelen ved en søjleboremaskine, er at du får det mest præcise hul. De fleste mennesker kan nemlig ikke holde en håndboremaskine stille og lige nok i længere tid – man får krampe og ondt i armen, det undgår du med søjleboremaskinen.                              
  6. Når du skal i gang med at bore, er det vigtigt at undgå at boret smutter hen over stenen og måske ridse stenen. Det kan du undgå ved at slibe en mikro lille flade på stenen, der hvor du skal bore, så stenens overflade lige akkurat ikke er glat der hvor du skal bore. Marker med et lille kryds med vandfast tusch, så du let kan se hvor du skal bore.
  7. Start med en lav omdrejningshastighed, indtil boret har fået fat i stenen, så kan du sætte farten op. Jeg synes det er nemmere at starte med at bore et hul, når du bruge en søjleboremaskine, den er mere stabilt. En dremmel kan nemt smutte og kan så ridse stenen. Husk at bruge sikkerhedsbriller når du borer.
  8. Når du borer, er det vigtigt hele tiden, at køre diamantboret op og ned i borehullet – stille og roligt i et jævnt tempo. dette gør du for, at få vand ned i borehullet. Vandet renser, fjerne stenstøv og vigtigst af alt, så køler det stenen og diamantboret. Manglende vandkøling ødelægger diamantboret.
  9. Lad diamantboret arbejde, pres ikke for hårdt, når du borer. Pas på ikke at knække diamantbordet.
  10. hul boret i en sten til et smykke   Jeg borer typisk 3-5 mm ned i stenen, det er dybt nok til at jeg kan lime en øsken eller en hemp fast i stenen. Husk limen skal tørre 24 timer inden du arbejder videre med din sten eller fossil. 

Husk også at have tålmodighed, det kan tage lang tid, at bore et godt hul i en sten. Sten type og hårdhed påvirker tiden. 

Nogle gange er det nødvendig, at bore fra 2 sider, for at komme igennem stenen. Så er det meget vigtigt at være præcis, når du måler op og markerer, hvor på stenen du skal bore. Du skulle jo helst få et hul hele vejen gennem stenen og ikke 2 huller. Det kan lade sig gøre at bore fra 2 sider og få 1 hul – men selvfølgelig kræver det øvelse.

Husk al begyndelse er svær, men jo mere du øver dig jo bedre bliver du. Er det første gang ,du skal bore et hul i en sten, så start med en sten fra haven eller stranden du kan øve dig på. Jeg synes ikke du skal bore i en flintesten, før du er meget øvet, flint er meget hårdt og har skarpe splinter hvis den går i stykker.

Se smykker fra Smykkesmedjen - klik her

Læs også mere her om hvordan du sliber i sten - klik her

Eller læs også hvorfor jeg selv sliber mine sten  - klik her

 

God fornøjelse ;-)