Levering inden for 2-3 hverdage til Danmark.

Hvordan og hvorfor oxyderer man et smykke

Oxydering af smykker

Hvorfor oxydere smykker

Oxdering betyder iltning. Sølv og kobber smykker oxyderer naturligt, når de er i kontakt med luft og din hud, det er derfor de bliver matter / mørke og skal pudses.

Oxydering kan også bruges som en overflade behandling i forbindelse med at smykket fremstilles. Er oxydering brugt som overflade behandling, skal du endelig ikke pudse den oxyderede del af smykket, da du fjerne oxyderingen når du pudser smykket.

Et smykke oxyderes enten for at farve dele af smykket sort, skabe kontrast,  fremhæve skygger, give spændende effekt  eller skabe dybde i et smykke.

    oxydering af smykker

 Klargøring.

Når du oxyderer skal du være opmærksom på følgende:

 -   Man bør altid stå ved et sted der er udsugning, da det lugter fælt (som gamle rådne æg)

 -   (Til sølv kan oxyderingsvæske blandes af 25 g svovllever, 10 g ammoniumkarbonat og 1000 g vand, der er flere opskrifter på internettet, men du kan også købes færdigblandet hos Ravstedhus, AMKU, m.f).  Jeg køber færdigblandet væske, det synes jeg giver det bedste resultat og så har jeg ikke for mange farlige kemikalier i mit værksted.

-   Oxydering skal altid foretages ved en vask eller ved rindende vand.

-   Brug altid sikkerheds briller og handsker, det er ikke kun lugten, der er svær, at komme af med.(Hvis man ikke bruger hansker bliver ens fingre farvet gule og de lugtet fælt - så brug hansker)

-   Oxyderingsvæske kan bruges flere gange, men jo flere gange væsken bliver brugt jo svagere bliver den, og så skal smykket være længere tid i væsken for at få samme effekt så med en ny væske. Så på et tidspunkt skal væsken bortskaffes. Hæld ikke brugt væske i vasken, det er et kemikalie og skal bortskaffes efter de regler der er i din kommune

-   Opbevar oxyderings væsken mørkt

-   Den bedste og smukkeste effekt opnås, ved at sørge for, at materialet er helt rent og frit for fedt. Samt at skiftevis, at havde matte og rug flader som man oxyderede kontra de helt høj pollerede flader, så skyggeeffekten rigtigt kan ses og kommer til sin ret.

 Hvordan oxydere smykker

Jeg hæder oxyderings væsken op i et lille glas.

Så binder jeg en ståltråd fast til smykket og dypper det ned i oxyderings væsken.

Oxydering af metaller, så som sølv, kobber, messing og bronze foretages bedst ved at enten dyppe smykket helt i oxyden eller ved at pensle på de steder, hvorpå oxyderingen ønskes. 

Jeg bevæger smykket op og ned i væsken, for at skabe bedre kontakt mellem væske og smykket. Jo længere smykket er i væsken jo mørkere bliver det.

Herefter skyldes smykket i vand, hvorved oxyderings processen standses.

Efter oxydering skal smykket tørre natten over, inden du fjerner overskydende oxydering.

 Fjernelse af overskydende oxydering kan foretages med pimpstens pulver og en tandbørste, eller forskellige pudsemidler. Jeg bruger polerpinde og min slibemaskine

Vil du se hvordan jeg oyderer og sliber overskydende oxydering så se med hvordan i denne lille film.

Se smykker fra Smykkesmedjen - klik her

Læs også hvordan man lodder smykker - klik her