Levering inden for 2-3 hverdage til Danmark.

Hvad er bronze?

Hvordan fremstilles bronze

kobber, bronze, smykker

Bronze er den ældste form for legering af metallet kobber og andet metal, som man kender til. Bronze består af en legering – det vil sige en sammensmeltning - af materialerne kobber og tin (90% kobber + 10% tin). Bronze findes ikke i naturen, det skal fremstilles ved at smelte andre metaller og blande disse.

Da kobber har en høj smeltegrad på 1083 og tin en lav smeltegrad på 232, bliver bronzen, når man arbejder med den hurtigt meget varm og smelter nemmere end kobber. Det er lidt svært, at arbejde i bronze, da det er hårdere end eks. rent kobber eller sølv.

 smykker

Hvorfor bruge bronze til smykker

Bronze er et materiale der,  når man mestre teknikken, kan frembringe en masse smukke og spændende bronzesmykker.

Ting fremstillet i bronze har, derfor altid været et meget værtsat og yndet materialer gennem tiden. Se blot de smukke fibulaer eller andre brocher – der heldigvis fortsat findes og genopdages i den danske muld.  Det er bland andet på baggrund af disse, at jeg har ”genopdaget” bronze som et af de materialer, som jeg fremstiller smykker i, så som hårnåle, brocher, ringe. Bronze er et godt metal til smykker der gerne må vare lidt hårdere, så som hårnåle og brocher.

Jeg syndes, at bronzen har en fabelagtig glød og at det er meget dejligt materiale, at fremstille smykker i.

Farven på bronze er mere gylden-rød –brun end kobbers røde farve – men se selv på billedet og bemærk forskellen mellem dem og messing eller se længere nede min youtube video om emnet.  

bronze, smykker

 

Bronzen gennem tiden

Bronze bruges i dag mest til fremstilling af statuer og figurer.  Men det var et meget yndet materiale helt tilbage til 3500 år f.Kr. og frem til år 500 f.Kr. til fremstilling af våben og smykker.  Der er opkaldt en længere periode i verdenshistorien efter den. Bronzen overtog hurtigt og fortrængte brugen af sten (flint, obsidian, m.f.) til fremstilling af våben.  Dels fordi, at bronzevåben kan pudses og blive blankt, er mere holdbart og kan få en skarpere klinge. Der kan  frembringes smukke ciseleringer og mønstrer i dette – man er vel forfængelig. En anden fordel var at det relativt hurtigt kan omsmeltes til noget nyt – det er ret svært, at ændre et stenspyd eller stenøkse til andet end et stenspyd eller en stenøkse.

 Oxydering af bronze smykker

Da den største metal del i bronze er kobber, oxyderer bronze smykker når de udsætter for brintsvolv ilte i luften eller syren i den hud. Oxydering betyder itning. Bronze smykker oxyderer langsommere end kobber smykker, hvilket også gør det til et godt smykke meteriale.

Desværre kan der forekomme afsmitning fra ens bronzesmykker på nogle personer. De har en anden basis ph-værdi i deres hud end smykket. Og det resulterer i afgivning af et grønligt mærke, hvor smykket rammer huden, men det kan dog nemt af vaskes med helt almindelig sæbe og er ganske ufarligt. Jeg har fundet ud af, på bagrund af egne erfaringer, at bronzesmykker også kan også bruges som en indikator for ens stress niveau, eksempelvis får jeg kun afsmitninger på min finger af min bronzering, når jeg er stresset og helt oppe og kører - ikke i hverdagen.

Se smykker fra Smykkesmedjen - klik her

 

 

 

Læs her om kobber smykker - Klik her

Læs her hvad er messing - Klik her

Læs om forskellen mellem bronze og messing - klik her