Brug Rabatkoden SM40 og få 40% rabat på alle smykker på Smykkesmedjen.dk - koden er gyldig til og med 15 november 2020

Hvorfor & Hvordan kan Sølv og kobber smykker pudses

Forskellige måder at pudse smykker på.

Hvorfor skal smykker pudses.

Smykker skal renses og pudses fra tid til anden for at forblive smukke, bevare glansen hvis smykker oxyderer, eller fjerne evt snavs, der kommer, når du bruger smykket. God smykke vedligeholdelse forlænger dit smykkes levetid.

Sølv og Kobber smykker oxiderer, når de udsættes for ilt. Denne oxidering kan forsinkes, når du ikke bruger dine smykker, ved at opbevare dem lufttæt i en pose med lidt skrivekridt. Det er oxidering, der gør at du skal pudse dine sølv og kobber smykker, hvis du vil bevare dem blanke.

Sterling sølv er 92,5% sølv og 7,5% kobber og det er den lille kobber mængde, der gør at sølvsmykker oxiderer ligesom kobber smykker, men da der kun er en lille kobber mængde oxyderer sølv smykker meget langsommere end kobber smykker. 

Når kobber kommer i kontakt med luft, dannes der en kobberoxid på smykkets overflade og det er det der giver sølv og kobber smykker patina, dvs de får en mat overflade. Jeg synes patina er med til at give smykker karakter og sjæl, det gør at smykket kan have flere udtryksformer fra blankt til mat, og vil du have smykket blankt igen, er det nemt at pudse dit smykke glans op igen. 

 Nogle lakerer kobber smykker for, at ilten ikke kan komme i kontakt med kobberet, hvorved det forbliver blankt, men bliver lakeringen slidt af eller får smykket en rids vil det begynde at oxidere, der hvor lakken er slidt af eller ridset, og så er det svært at pudse et lakeret smykke, uden først at skulle fjerne hele lakeringen, det er derfor jeg ikke lakkerer de kobber smykker jeg fremstiller.


Hvordan pudses smykker

Metoden, der skal bruges til at pudse smykker afhænger at metallet og om der er brugt perler eller halvædelsten til smykket. Her viser jeg 4 forskellige og nemme måder at pudse og rense smykker påMetode 1. Den klassiske pudseklud og pudsemiddelDer er forskellige pudsemidler til sølv og kobber. Pudsemidler kan købes som forbehandlede pudseklude eller som væske og kan 

Bruges til: Sølv og kobber smykker med store glatte flader.

Kan bruges til smykker med sten og perler

Bruges ikke til: kæder og smykker med små detaljer hvor en klud ikke kan nå ind

Pudseklud: poler smykket med kluden til det er blankt

Pudsemiddel:  smør pudsemidlet på smykket, lad det sidde lidt, og poler smykket til  det er blankt med en tør blød fnugfri klud.


 


Før og efter

      


Metode 2.  Citron og Salt  eller eddike og salt.


Bruges til Smykker med glatte flader, med mønstre og til kæder

God metode til at komme helt ind og rejse i hjørner og små kroge

Bruges ikke til smykker hvor der er brugt materialer, der kan blive skadet af citron syren eller eddikesyren, det kan være smykker med perler eller halvædelsten, eller smykker der aktivt har fået en oxydering som overflade behandling for at farve eller skabe skygger eller effekter i smykket, læs mere om oxyering her

Er du i tvivl om metoden kan bruges til dit smykke, så lad være og brug en anden metode og evt spørg en anden til råd


Lave en rensevæske af enten

1-2 pressede citroner og salt. 1 tsk salt pr citron eller  1 del eddike og salt. 1 spsk salt pr dl eddike

Rør godt rundt i blandingen med en plastske for at opløse saltet,  inden du lægger smykket i rensevæsken evt brug en plast pincet (sådan en man som man bruger til at lave mad med)

 Hele smykket eller kæden SKAL være dækket af væske, så det er vigtigt, at lave nok rensevæske i første omgang.  Læg smykket i med en plasttang (eddiken og citron kan gøre ondt hvis du har små sår og rifter) Lad smykket ligge helt dækket til i væsken, til smykket er blankt igen. Pas på tiden,  check hvert 2.  minut. Hvor lang tid smykket skal have i væsken afhænger af, hvor oxyderet smykket er. Du kan altid lægge smykket tilbage i væsken, hvis det skal have mere tid for at blive rent. 

Husk at bruge en plasttang til at tage det op med igen 

Skyl godt efter med koldt rent vand, rensevæsken (om den er fremstillet på citron- eller eddike basis)  skal vaskes / skylles godt af - brug evt en gammel tandbørste til at komme godt ind i mellem led og i samlinger. Tør godt efter med en blød klud ( evt et gammelt viskestykke eller et stykke bomuld.

Før og Efter

    

 

Om du bruger citron eller eddike som basis for denne rensemetode er en smagssag, alt efter hvad du har i huset. Selv foretrækker jeg citron fremfor eddike, da jeg bedre kan lide duften af citron i stedet for lugten af eddike.


Metode 3.  Kogende vand, bagepulver og staniol eller kogende vand salt og opvaskemiddel.Bruges til Sølv smykker eller sølv kæder

Bruges IKKE til Smykker med sten og perler

Bruges ikke tilsølv smykker, der med vilje er sort oxideret/patineret og hvor oxideringen   ikke skal fjernes

Igen er der to meget lig måder at bruge staniol som rensning på, derfor har jeg sat dem sammen til en rensemetode


3 A. metode staniol, salt og opvaskemiddel

Tag en lille skål. Lægge sølvpapir / staniol i bunden af skålen med den blanke side opad, lav 3-4 små sammenkrøllede kugler af staniol (bordtennis bold størrelse) og læg dem ned i skålen oven på staniolen.

tilsæt 1-2 spsk groft salt og et par dråber opvaskemiddel.

Placer derefter smykket i skålen og kom kogende vand i skålen og væsken bobler op

3 B Metode staniol og bagepulver

Tag en lille skål. Lægge sølvpapir / staniol i bunden af skålen med den blanke side opad. Læg derefter 2-3 tsk bagepulver i skålen, placer smykket og overhæld med kogende vand til smykket er dækket i skålen og væsken bobler op
Det kogende vand, salt og sølvpapir eller staniol og bagepulver skaber en kemisk reaktion, der renser sølvsmykket, sølvbestikket eller sølvkæden og gør det blankt igen.

Hele sølvsmykket / sølvbestikket / sølvkæden skal være dækket af væsken

Lad sølvsmykket (bestikket / kæden)  ligge 3-8 minutter alt efter, hvor oxyderet (brun/sort snavset) det er. Pas på tiden, du kan altid tage smykket op og lægge det tilbage i væsken igen, hvis det skal have mere tid for, at blive helt blankt og smukt igen.

Læg smykket i og tag det op med en plasttang eller en trætang for ikke, at ridse dit smykke eller at brænde dine fingre i det kogende vand.

Skyld smykket godt i koldt rent vand, børst evt efter med en blød (ny - den må ikke havde været brugt til at børst tænder med, da tandpasta kan ridse og skabe unødige ridser i sølv- (smykket/bestikket/kæden)) tandbørste og tør godt efter med en blød klud.

Før og Efter

    
gaffel armbånd

 

Metode 4.  lunkent vand og lidt opvaskemiddel.

 

Bruges til Sølv smykker evt med perler og halvædelsten 

Denne metode er til løbende vedligehold for, at fjerne snavs og fedt fra din krop fra smykket. 

Læg sølvsmykket i varmt / lunkent vand med lidt opvaskemiddel i 10-15  minutter, hvorefter du børster det med en blød ny tandbørste, vær forsigtig, du skal børst, ikke skrubbe og ridset smykket. Tør godt efter med en blød fnugfri klud.

 Se smykker fra Smykkesmedjen - Klik her

 Vil du se de forskellige metoder i brug, så se med her